Systemy produkcji potraw – cook-chill

Ekstrakty roślinne
Przemysł gastronomiczny stosuje kilka systemów produkcji i serwowania potraw. Można tu wymienić cook-serve, cook-chill, cook-freeze oraz sous-vide. Przyjrzyjmy się systemowi cook-chill. Jest to system produkcji i dystrybucji potraw, który polega na przygotowaniu dania poprzez poddanie go odpowiedniej obróbce cieplnej, a następnie szybkim schłodzeniu i przechowywaniu go w określonych parametrach (warunki chłodnicze) i czasie. Przed podaniem konsumentowi danie jest poddawane restytucji, czyli ponownemu podgrzaniu.
Zachowane są wartości odżywcze oraz walory wizualne potrawy, a praca w kuchni zostaje zoptymalizowana. System ten pozwala na zmniejszenie kosztów energii, a także dość szerokie menu, które nie jest uzależnione od wydajności urządzeń kuchennych. Systemu tego nie można stosować w przypadku pieczywa i delikatnych warzyw (takich jak szparagi). Konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny oraz warunków przechowywania produktów. Niemniej system ten stosowany jest z powodzeniem w szpitalach, stołówkach, bufetach, restauracjach hotelowych czy cateringu lotniczym.

Przeczytaj również: Przegląd nowoczesnych maszyn do suszenia pelletu
Polecane artykuły

Przemysł szklarski – opakowania i szkło płaskie
https://dekarbud.pl/keton metylowy Zapewne niewielu z nas to wie. Jedną z gałęzi przemysłu mineralnego jest przemysł szklarski. Działalność w jego zakresie stanowi przede wszystkim produkcję szkła użytkowego oraz płaskiego, a także szklanych opakowań oraz szklanych materiałów budowlanych. Fabryki, w

Jak procesy adaptacyjne wspierają budowanie relacji w zespole
Procesy adaptacyjne odgrywają kluczową rolę w budowaniu relacji w zespole, wpływając na efektywność współpracy oraz atmosferę w miejscu pracy. Odpowiednie podejście do adaptacji może wspierać zgranie grupy, co przekłada się na lepsze wyniki oraz satysfakcję pracowników. Warto zwrócić uwagę na znacze