Systemy produkcji potraw – cook-chill

Ekstrakty roślinne
Przemysł gastronomiczny stosuje kilka systemów produkcji i serwowania potraw. Można tu wymienić cook-serve, cook-chill, cook-freeze oraz sous-vide. Przyjrzyjmy się systemowi cook-chill. Jest to system produkcji i dystrybucji potraw, który polega na przygotowaniu dania poprzez poddanie go odpowiedniej obróbce cieplnej, a następnie szybkim schłodzeniu i przechowywaniu go w określonych parametrach (warunki chłodnicze) i czasie. Przed podaniem konsumentowi danie jest poddawane restytucji, czyli ponownemu podgrzaniu.
Zachowane są wartości odżywcze oraz walory wizualne potrawy, a praca w kuchni zostaje zoptymalizowana. System ten pozwala na zmniejszenie kosztów energii, a także dość szerokie menu, które nie jest uzależnione od wydajności urządzeń kuchennych. Systemu tego nie można stosować w przypadku pieczywa i delikatnych warzyw (takich jak szparagi). Konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny oraz warunków przechowywania produktów. Niemniej system ten stosowany jest z powodzeniem w szpitalach, stołówkach, bufetach, restauracjach hotelowych czy cateringu lotniczym.

Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Miniładowarka jako spycharka
Wynajem wozideł Kubotau-rurka cena Jedne przedsiębiorstwa stawiają na szereg wyspecjalizowanych maszyn, inne preferują uniwersalne narzędzia pracy, które w razie potrzeby mogą zmienić zastosowanie. Jeśli interesuje nas ta druga grupa urządzeń, pod uwagę musimy wziąć miniładowarki. Czym charakteryzuj

Zalety zastosowania paneli tapicerowanych w minimalistycznej sypialni
W minimalistycznych sypialniach, gdzie przestrzeń i prostota odgrywają kluczową rolę, panele tapicerowane do sypialni mogą wprowadzić elegancję i komfort. Dzięki różnorodności materiałów oraz kolorów, można je dostosować do indywidualnych potrzeb, co sprawia, że stają się one nie tylko funkcjonalnym