Systemy produkcji potraw – cook-chill

Ekstrakty roślinne
Przemysł gastronomiczny stosuje kilka systemów produkcji i serwowania potraw. Można tu wymienić cook-serve, cook-chill, cook-freeze oraz sous-vide. Przyjrzyjmy się systemowi cook-chill. Jest to system produkcji i dystrybucji potraw, który polega na przygotowaniu dania poprzez poddanie go odpowiedniej obróbce cieplnej, a następnie szybkim schłodzeniu i przechowywaniu go w określonych parametrach (warunki chłodnicze) i czasie. Przed podaniem konsumentowi danie jest poddawane restytucji, czyli ponownemu podgrzaniu.
Zachowane są wartości odżywcze oraz walory wizualne potrawy, a praca w kuchni zostaje zoptymalizowana. System ten pozwala na zmniejszenie kosztów energii, a także dość szerokie menu, które nie jest uzależnione od wydajności urządzeń kuchennych. Systemu tego nie można stosować w przypadku pieczywa i delikatnych warzyw (takich jak szparagi). Konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny oraz warunków przechowywania produktów. Niemniej system ten stosowany jest z powodzeniem w szpitalach, stołówkach, bufetach, restauracjach hotelowych czy cateringu lotniczym.

Polecane artykuły

Obsługa WiFi – internet w zasięgu ręki
https://norminet.pl/produkty/spawalnictwo/spawarki,2,104746benzyna ekstrakcyjna zastosowanie Jedną z najważniejszych cech smartfonów jest możliwość nawiązywania połączeń z internetem drogą bezprzewodową, za pomocą sieci WiFi. Wielu z nas ma ją w swoich domach, miejscach pracy. Przybywa hotspotów,

Problemy z sercem
www.kaunana.comZasilacze hydrauliczne Dzisiejszy świat jest bardzo skomplikowany i stresujący. Ludzie pracują coraz więcej, coraz więcej się denerwują i często dopadają ich duszności, bezsenne noce oraz oczywiście zawały serca. Niestety zawały nie są rzadkością, a wręcz przeciwnie. Zdarzają się lud