Systemy produkcji potraw – cook-chill

Ekstrakty roślinne
Przemysł gastronomiczny stosuje kilka systemów produkcji i serwowania potraw. Można tu wymienić cook-serve, cook-chill, cook-freeze oraz sous-vide. Przyjrzyjmy się systemowi cook-chill. Jest to system produkcji i dystrybucji potraw, który polega na przygotowaniu dania poprzez poddanie go odpowiedniej obróbce cieplnej, a następnie szybkim schłodzeniu i przechowywaniu go w określonych parametrach (warunki chłodnicze) i czasie. Przed podaniem konsumentowi danie jest poddawane restytucji, czyli ponownemu podgrzaniu.
Zachowane są wartości odżywcze oraz walory wizualne potrawy, a praca w kuchni zostaje zoptymalizowana. System ten pozwala na zmniejszenie kosztów energii, a także dość szerokie menu, które nie jest uzależnione od wydajności urządzeń kuchennych. Systemu tego nie można stosować w przypadku pieczywa i delikatnych warzyw (takich jak szparagi). Konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny oraz warunków przechowywania produktów. Niemniej system ten stosowany jest z powodzeniem w szpitalach, stołówkach, bufetach, restauracjach hotelowych czy cateringu lotniczym.

Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jakie są różnice między rozwodem a separacją z perspektywy prawnika?
Rozwód i separacja różnią się konsekwencjami prawnymi i emocjonalnymi. Pierwsza opcja kończy małżeństwo, natomiast druga pozwala na dalsze życie jako małżonkowie bez współżycia. Aspekty prawne, takie jak podział majątku czy opieka nad dziećmi, mogą znacząco wpłynąć na decyzję o wyborze jednej z tych

Co powinieneś wiedzieć przed przystąpieniem do kursu na żurawia?
Zanim przystąpisz do kursu na żurawia, warto zapoznać się z celami oraz zakresem szkolenia. Program obejmuje zarówno teorię, jak i praktykę, co umożliwia zdobycie niezbędnych umiejętności do obsługi tego urządzenia. Uczestnicy są przygotowywani do egzaminu państwowego, który stanowi warunek uzyskani