Systemy produkcji potraw – cook-chill

Ekstrakty roślinne
Przemysł gastronomiczny stosuje kilka systemów produkcji i serwowania potraw. Można tu wymienić cook-serve, cook-chill, cook-freeze oraz sous-vide. Przyjrzyjmy się systemowi cook-chill. Jest to system produkcji i dystrybucji potraw, który polega na przygotowaniu dania poprzez poddanie go odpowiedniej obróbce cieplnej, a następnie szybkim schłodzeniu i przechowywaniu go w określonych parametrach (warunki chłodnicze) i czasie. Przed podaniem konsumentowi danie jest poddawane restytucji, czyli ponownemu podgrzaniu.
Zachowane są wartości odżywcze oraz walory wizualne potrawy, a praca w kuchni zostaje zoptymalizowana. System ten pozwala na zmniejszenie kosztów energii, a także dość szerokie menu, które nie jest uzależnione od wydajności urządzeń kuchennych. Systemu tego nie można stosować w przypadku pieczywa i delikatnych warzyw (takich jak szparagi). Konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny oraz warunków przechowywania produktów. Niemniej system ten stosowany jest z powodzeniem w szpitalach, stołówkach, bufetach, restauracjach hotelowych czy cateringu lotniczym.

Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Yerba mate a poprawa nastroju – co mówią badania?
Yerba mate to napój z Ameryki Południowej, znany nie tylko ze swojego smaku, ale także z zdrowotnych korzyści. W ostatnich latach zdobywa popularność na całym świecie, a badania pokazują, że może poprawiać nastrój. To sprawia, że staje się interesującym wyborem dla osób poszukujących naturalnych met

Jak ch podkowa leśna angażuje lokalną społeczność w działania artystyczne?
Podkowa Leśna to miasto, które łączy piękno przyrody z aktywnością mieszkańców w dziedzinie sztuki. W artykule przyjrzymy się różnorodnym inicjatywom kulturalnym, wpływającym na integrację społeczności oraz rozwój lokalnej twórczości. Zbadamy, jak sztuka staje się narzędziem do budowania więzi i wsp